Met veel liefde verpakt en verzonden

Met veel liefde verpakt en verzonden
Gratis verzending vanaf €75 in België
Werkdagen voor 14u besteld, dezelfde dag verzonden*

Moet je Kamerplanten in de Winter Bemesten?

Het korte antwoord is ja, maar de redenen zullen je misschien verrassen – vooral wat wortels in de winter ondergronds doen. Niet onbelangrijk, bemesten in de winter doe je niet op dezelfde manier als in de warmere maanden!

Lees verder voor meer informatie over het (soms controversiële) onderwerp van bemesting van kamerplanten in de winter…

Kamerplanten gaan niet in ruststand

Het is belangrijk om te weten dat de meeste van onze kamerplanten in de winter niet in ruststand gaan. De meeste komen uit gebieden waar het het hele jaar door warm en vochtig blijft, met stabielere temperaturen en lichtomstandigheden dan wij hen bieden. Daarom groeien deze planten het hele jaar door.
Dit is een belangrijke reden waarom ze zulke goede kamerplanten zijn. Ze zijn gewend aan lage lichtomstandigheden in jungles en bossen, wat aansluit bij ons “heldere indirecte licht” binnenshuis. Daarnaast verwarmen we onze huizen in de winter, wat hen helpt om te blijven groeien.

Kamerplanten hebben geen rustperiode nodig

Sommigen zeggen dat planten in de winter een rustperiode nodig hebben en dat je ze niet zou moeten “dwingen” om het hele jaar door te groeien. Dit geldt zeker voor planten die in de winter afsterven, zoals Caladium. Maar de meeste tropische kamerplanten komen uit gebieden die het hele jaar door warm blijven. Wees dus niet bang, je dwingt ze niet te groeien. Tropische regenwouden hebben een groeiseizoen van 12 maanden.
Het belangrijkste is dat je hen in de winter voorziet van de warmte, voedingsstoffen en vochtigheid die ze nodig hebben om te blijven groeien. Hoewel de groei in de winter vertraagt door lagere temperaturen en minder daglicht, stopt deze niet. Zelfs in de Amazone zijn er periodes van snellere en langzamere groei.

Wortels gaan niet in ruststand

Zelfs wanneer planten bovengronds lijken te rusten, kan er nog activiteit onder de grond plaatsvinden die je niet ziet. Wortels hebben hun eigen groeipatroon, dat niet altijd hetzelfde is als de groei van bladeren of stengels.
Over het algemeen hebben wortels groeipieken in de vroege zomer en late herfst om energie op te slaan voor de winter. Maar wat gebeurt er met wortels in de winter? Als de grond niet bevriest, zullen veel planten, zelfs die bovengronds inactief lijken, hun energie richten op wortelgroei in de winter.
Planten gaan in de winter in een soort opslagmodus om hun “batterij” op te laden. Na een periode van snelle groei en veel watergebruik in de warmere maanden, werken planten in de winter aan herstel en het opbouwen van reserves. Zo zijn ze klaar voor de volgende groeispurt in het voorjaar.
Als planten in de winter niet krijgen wat ze nodig hebben, kunnen ze hun “batterij” ondergronds niet volledig opladen. Dit kan misschien niet direct zichtbaar zijn, maar in de lente en zomer kan het resulteren in beperkte groei of verminderde bloei.

Voedingsstoffen worden in de winter opgeslagen

Tijdens het opladen van hun reserves in de winter slaan planten extra voedingsstoffen op. Dit helpt hen om in het volgende groeiseizoen een snelle start te maken. Zie het als het vullen van de brandstoftank in de winter, zodat je in de zomer gas kunt geven.
Als er een tekort is aan voedingsstoffen in de winter, merk je pas de nadelen hiervan in de zomer. Dit kan leiden tot trage, vertraagde of zelfs gestagneerde groei. Wat je in de winter voor je plant doet (of nalaat), beïnvloedt zijn prestaties in het volgende groeiseizoen.

Tekorten in voedingsstoffen in de winter beïnvloeden zomergroei

Het goede nieuws is dat veel essentiële voedingsstoffen mobiel zijn. Dit betekent dat planten ze kunnen verplaatsen van oude naar nieuwe bladeren. Gele bladeren kunnen wijzen op een tekort aan voedingsstoffen, waarbij de plant de oudere bladeren “opoffert” om de jongere in leven te houden.
Sommige voedingsstoffen, zoals calcium, zijn echter niet mobiel. Bij een tekort aan calcium kunnen nieuwe bladeren klein, vertraagd of vervormd groeien, en vaak verdorren en afsterven. Door het jaar rond te bemesten, kun je tekorten voorkomen.

Hoe bemest je in de winter?

Veel plantliefhebbers hanteren de ‘weakly weekly’-methode. Dit betekent minder vaak en in lagere concentraties bemesten. Bijvoorbeeld door een kwart tot de helft van de aanbevolen dosering te gebruiken bij iedere watergift.
Om mineralenophoping te voorkomen, kun je maandelijks de planten met schoon water doorspoelen. Dit verwijdert overtollige zoutresten en geeft de wortels frisse lucht.
Je kunt experimenteren met doseringen en frequenties om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw planten.

Daarnaast verwijzen we graag naar onze Hesi plantenvoeding. Deze is uitermate geschikt voor zoutgevoelige tropische planten, dankzij het gebruik van organische stikstof. Dit zorgt voor een uitgebalanceerde, zachte voeding die bijdraagt aan gezonde groei zonder risico op schadelijke zoutophopingen. Zo geef je je planten precies wat ze nodig hebben om te floreren, op een veilige en effectieve manier.